Harçsız pasaport nasıl alınır ?



Öğrenciler yurtdışına gidecekleri zaman, seyahatlerinin eğitim amaçlı olduğunu belgeler ile kanıtlarlar ise, onlardan sadece pasaport defter bedeli alınıyor ama pasaport HARÇ bedeli ALINMIYOR. Yani öğrenciler ücretsiz öğrenci pasaportu alırken; gidecek oldukları etkinliği kanıtlamalılar ve okulun öğrenci işleri biriminden aldıkları harçsız pasaport dilekçesini doldurarak (Şu tarihlerde, şu sebeple yurtdışına çıkmak istiyorum şeklinde.) vergi dairesinden onay almalılar. Vergi dairesinden alınan onay sonrasında, aşağıda sayacağım evrakları almaları gerekir ve sonrada bankaya ödemeleri gereken pasaport defter ücretini öderler. Evraklar toplanana kadar, önceden sıra almak için emniyetin sitesinden e-pasaport başvurusu yapabilir ve sonrasında size verilen günde evraklarınızı teslim edebilirsiniz. Emniyetin sitesi için tıklayınız.


Interrail, erasmus veya work and travel yapacaksanız, bunu zaten bir şekilde belgeleyebiliyorsunuz. Ama bildiğiniz gibi bazen öğrenci işleri sorunlar çıkarabiliyor. Bu noktada internet ortamında yalandan bir konferans başvurusu yaparak bu sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Nasıl mı ? www.allconferences.com adlı websiteden, gideceğiniz tarihe uygun bir konferans başvurusu yapacaksınız. Şu şu tarihlerde, şu kişi gidecek şeklinde olacak. Sonrasında çıktısını alacak ve okula sunacaksınız. Bu, sizin en doğal hakkınız. Olur da sorun çıkartırlarsa, mutlaka bu yönteme başvurun.


Bu arada, öğrenci değilseniz herhangi bir indirimden yararlanamıyorsunuz. Diplomatik pasaport sahibi iseniz hiç bir şey ödemeden pasaport sahibi olabiliyorsunuz. Yeşil pasaportsahibi iseniz, sadece pasaport defter parası ödüyorsunuz. Hepsi bu. Ancak bordo pasaportsahibi iseniz ve öğrenci değilseniz (Benim gibi) hem defter hem harç parasını kuruşu kuruşuna ödüyor olacaksınız. Ama genel hatları ile herkes aşağıda sıralayacağım belgeleri getirmek zorunda :
Bordo Pasaport (Umuma Mahsus ) Başvuru Evrakları
*Nüfus cüzdanı aslı
*Önceki pasaportunuz (Eğer varsa)
*Son 6 ay içerisinde çekilmiş 2 adet biyometrik fotoğrafınız (Arkası beyaz fon olacak. Fotoğrafçılara pasaport için olduğunu belirtin. Onlar biliyor )
*Bankaya ödemeniz gereken defter ücreti  dekontları
Özellikle interrail ile Avrupa’yı gezecek olanlar için harçsız pasaport almak büyük avantajdır. Biliyorum. Ücretsiz öğrenci pasaportu alacak olanlar için küçük meblağlar gibi görünüyordur ama yine de 100 TL 100 TL’dir. O yüzden ekonomik ve ucuz seyahatedecek olanlar için böyle küçük rakamlar önemli olabilir.
Yani özetle şu:
  • Okula, hangi amaçla yurtdışına gitmek istediğimizi anlatıyoruz. Derdimizden anlamazlarsa, yukarıda verdiğim linkten yalandan bir davetiye oluşturuyoruz.
  • Sonra bu davetiye, dil okulu v.s elimizde olacak şekilde, harçsız pasaport başvuru dilekçesi yazıyoruz.
  • Okuldan onaylanmış evrakları aldıktan sonra, vergi dairesine gidiyoruz. Oradaki abiler-ablalar zaten durumu biliyor. Hemen onlara danışıyoruz.
  • Pek muhtemel 1 yıl olacak şekilde onlardan onayımızı alıyoruz.
  • Bankaya gidip, pasaport defter bedelini mecburi ödüyoruz.
  • Emniyetten online randevu alıyoruz ve randevu gününde emniyete gidiyoruz.
  • Evrakları teslim edip, başvuruyu tamamladıktan sonra, PTT’den ilgili adresimize gelecek olan pasaportun geleceği günü sabırla bekliyoruz. Hepsi bu kadar.
Umarım öğrenciler için küçük görünen bu tavsiyeler sizlere dünyanın kapılarını açmak için yardımcı olur. Dünyanın herhangi bir yerinde görüşmek dileğimle.
Kaynak:http://birhayalinpesinde.com/harcsiz-pasaport-nasil-alinir-ogrenciler-icin-harcsiz-pasaport-nasil-alinir

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gerçekleşen sahipli araç kullanma dersi

Ehliyet Sınav Soruları

Turkcell Katma Değer Servisler İptali